Ricice moje rodno mjesto

Ricice selo pripada zupi Nova Bila. Smjesteno izmedju Travnika i Viteza. Granici sa sljedecim selima:Pokrajcici, Podolac, Brankovac,Kula. Kao i svako vece selo i Ricice imaju svoje zaseoke: Bikici, Andrici, Djepine, Perici, Lovici. Moja obitelj je iz Bikica.

Vrati me na pocetnu stranicu

06 siječnja 2008

01 siječnja 2008

Vlasic 2007



Za pogledati cijelu galeriju kliknuti na sliku.


Najveci vrh planine Vlasic, Paljenik, je na visini od 1943 metra nadmorske visine. Babanovac se nalazi na 1260 metara iznad mora i od Travnika je udaljen 20 km.
Na daleko je poznat cuveni "Vlasicki sir", koji su mjestani sela sa Vlasica donosili u Travnik i tu ga prodavali. Zbog toga ga jos i zovu "Travnicki". Na 90-metarskoj skakaonici odrzavao se svake godine "Pokal-Vlasic" i na njemu su sudjelovali najbolji svjetski skakaci na skijama. Bio je to najveci sportski dogadjaj Travnika. Danas se skakaonica nalazi u neupotrebljivom stanju, no pitanje je dana njeno restauriranje i ponovno osposobljavanje.Pored skakaonice, od sportskih objekata na Vlašiću, tu su i četiri ski-lifta:1. "Ugar" sa kapacitetom od 650 skijaša za jedan sat,2. "Markovac" sa također 650 skijaša po satu, 3. dupli, sidro-lift "Babanovac" kapaciteta 2100 skijaša po satu 4. i posljednje izgradjeni ski-lift "Visovi" ima kapacitet od 900 skijaša po satu. Za vrijeme bivse drzave planina Vlasic bila je treca po posjecenosti.

Docek Nove Godine 2008



Za pogledati cijelu galeriju kliknuti na sliku

Jos je jedna godina za nama, za jos jednu godinu smo stariji. Da nam svima bude ljepsa i uspjesnija nego prosla


Bozic u rodnom kraju


Za pogledati cijelu galeriju kliknuti na sliku

Bozic, sto reci za taj najveci obiteljski blagdan, i jos ako imamo priliku provesti ga u svome rodnome mjestu (to se odnosi na nas koi zivimom i radimo daleko od svog rodnog kraja). Kad si kod svoje rodjene kuce pa bio to i kucerak, ali u svojoj rodnoj grudi, drugacije ga dozivljavamo nego bilo gdje drugdje. Zar i to maleno djetesce po imenu Isus nije rodjeno u stalici, bez grijanja, tople vode,svijetla i drugi stvari bez koih se danasnji "savremeni" covjek nemoze niti zamisliti. Takve nas sitnice sprjecavaju posjetiti svoje roditelje, bake, djedove, striceve u taj najveci obiteljski blagdan. Nazalost minuli rat je mnogo toga promjenio, mnogi su od nas vec novi zivot zapoceli na nekim drugim mjestima ali to nije razlog da se rodna gruda zaboravlja pa bar na takve blagdane posjeti i obidje. Neznam kako je izgubiti svoj dom, neznam kako je biti prognan iz svoga doma,neznam kako je imati sve i ostati bez icega ali znam kako je voljeti svoje selo i mjesto u kom sam se rodio.